Tel: 0522-632400   E-mail: info@nissesvaxter.se

Visa meny

Kontakta oss

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
CAPTCHA
Bevisa att du inte är en robot
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Frukt och bär

Finns det något härligare än att stoppa ett solmoget bär i munnen, eller plocka ett plommon direkt från trädet, med hela den svenska sommaren lagrad i sig?

Vi har ett stort sortiment av fruktträd och bärbuskar – även många ovanliga sorter. Varför inte prova något nytt som exempelvis mullbär, tranbär, allåkerbär, valnöt eller björnbärshallon?


Planteringsråd fruktträd och bärbuskar

Fruktträd
Lossa krukan försiktigt och sätt ner trädet. På växter som har knutet nät runt rotklumpen måste knuten klippas bort, detta görs när trädet står i gropen.
Trädet skall stå lika djupt i jorden som i krukan, med förädlingsstället ovan jordytan. Är jorden lerig planteras trädet på en kulle med 1/3 till 1/4 av klumpen ovanför den befintliga markytan, detta förhindrar att rötterna står för blött. Fyll på hälften av jorden och vattna rikligt, cirka 20 liter. Fyll på resten av jorden, tryck till så att trädet står rakt och stadigt. Vattna igen.

Nyplanterade träd behöver stöd. Slå ner en stör cirka 10 centimeter från stammen. Bind trädet mot stören med ett brett plastband under kronar. Kontrollera flera gånger varje sommar att plastbandet ej skär in i stammen. Efter3 år tas stören bort.

Bärbuskar
Lossa krukan eller påsen försiktigt och sätt ner växten så att klumpen kommer i nivå med jordytan. På växter som har knutet nät runt rotklumpen måste knuten klippas bort, detta görs när växten står i gropen. Fyll på hälften av jorden och vattna rejält, cirka 20 liter. Fyll på resten av jorden och vattna igen.
Hallon planteras grunt, med rötterna precis under jordytan.