Trädgårdsväxter

Vintergröna växter

Med hjälp av vintergröna växter skapar du en struktur som är tydlig året runt och din trädgård blir vacker även under de mörkare delarna av året. Vintergröna växter kan också fungera som en snygg bakgrund till andra mer färgsprakande träd, buskar och perenner eller kombineras med annat städsegrönt för att skapa en härlig harmoni.

Lagerhäggen Prunus lauroceracus är en riktig storfavorit bland bina och omgärdas av ett härligt surr vid blomningen på senvåren/försommaren.

Bergbambun Fargesia murielae har ett vintergrönt bladverk som rasslar hemtrevligt i vinden. Planteras i skyddade lägen.

Klätterbenveden Euonymus fortunei, med sitt brokbladiga bladverk, lyser upp fint i skuggiga lägen. Oftast använd som en vacker marktäckare, men kan klättra upp till 1,5 meter om den får stöd.

Idegranen taxus, är en mångsidig barrväxt, med glänsande gröna barr. Den kan användas både som friväxande buske men kan också formklippas.

Förbered och skydda dina vintergröna växter inför och under vintern

Fram på höstkanten laddar städsegröna växter upp ett vätskeförråd i plantan, den ska ju behålla sina gröna blad, eller barr, hela vintern. Vi rekommenderar därför att du vattnar dina städsegröna växter lite extra inför vintervilan.

Fram på senvintern när solen börjar lysa starkt, och det kanske blåser och tjälen fortfarande är i backen, avdunstar mycket vätska från buskarnas blad. Det är då man riskerar att råka ut för frystorkning. Bladen/barren förlorar vätska, men kan på grund av tjälen inte suga upp ny vätska och torkar. Detta kan synas som bruna partier på många städsegröna växter.

Som tur är finns det, förutom den extra vattningen på hösten, ett enkelt knep för att undvika detta. Häng upp ett skuggnät över dina städsegröna växter. Då minskar du risken för frystorkning avsevärt.

För ett lyckat resultat

Plantera och vårda rätt

För att de vintergröna växter du valt ska trivas är det viktigt att plantera sköta om dem på rätt sätt.