Krukor / Konst

Förgyll din utemiljö med snygga krukor till trappan, en obelisk där din klematis kan klänga eller marschallhållare som sprider ljus i rabatterna. Vi erbjuder krukor och trädgårdskonst från bland andra Grama design  Unikdesign och ELD Garden.

Rätt krukor, dekorationer och spaljeér eller obelisker kan lyfta hela din utemiljö.

Krukor

Något av det viktigaste när du väljer kruka till en utomhusmiljö , är att se till att det finns dräneringshål i botten. De allra flesta växter trivs dåligt om rötterna blir stående i vatten. Då detta leder till syrebrist .

Om du vill kunna ha dina krukor utomhus året runt rekommenderar vi till exempel att man väljer krukor i corteenplåt för att få en så lång livslängd på dina krukor som möjligt .  Kruka som skall stå ute över  vintern ska också fodras med antingen bubbelplast eller en lite tjockare vintermatta i skumplast, liggunderlag går också bra att använda. På detta vis får växterna lite extra isolering kring rötterna.

Stora krukor är ofta tunga och med jord och växter i kan de blir riktigt tunga. Investera därför gärna i en plant-taxi med hjul ,så att du enkelt kan flytta din kruka o det till exempel väntas kraftig regn och blåst eller om den skall övervintras i förråd eller växthus.

Krukfötter är ett bra alternativ till både små och stora krukor, då främst för att skydda trätrall eller annat underlag från stående fukt som kan påverka underlaget negativt.

Obelisker och spaljeér

Vi säljer spaljeér från bland andra Nelson Garden och Nyby . Obelisker och rosenbågar kommer till största delen från Trädgårdsgrossisten.

En spaljé är en ställning som fästs mot en vägg eller plank och en obelisk är en fristående ställning som trycks ner direkt i jorden. För att en obelisk skall stå stadigt ska jorden/underlaget inte vara alltför poröst , då kan man behöva förstärka förankringen. En rosenbåge är precis som det låter en båge där man tex kan låta rosor klänga för att skapa en grönskande blommande portal.

Trädgårdsdekorationer

Vackra dekorationer i form av fristående ljushållare , eller ljushållare på spett, som kan stickas ner i rabatt och större krukor lyfter och lyser upp sommarkvällen eller vinterfesten.

Rostiga klot, badkar i zink , vindspel och annat kan också användas för att skapa atmosfär i din trädgård.